Efsyn.gr Talks about Sons of Chaos

Efsyn.gr Talks about Sons of Chaos

H Επανάσταση του ’21 έγινε graphic novel

Βασιλική Τζεβελέκου

Ενας Ελληνοαμερικανός φίλος του συχνά του έλεγε πως είναι καιρός ο κόσμος να γνωρίσει την Ελληνική Επανάσταση του 1821 καθώς αποτελεί θαυμαστό κεφάλαιο της Παγκόσμιας Ιστορίας. Λόγο στον λόγο, εξιστόρηση στην εξιστόρηση, «μπολιάστηκε» ο Αμερικανός Κρις Τζέιμς, λάτρεψε τον λαό μας, τους ήρωες και τις ηρωίδες μας και αποφάσισε να δημιουργήσει το graphic novel «Sons Of Chaos»/«Οι γιοι του χάους».

Η προσωπική του έρευνα κράτησε σχεδόν δέκα χρόνια, ενώ ταξίδεψε από το Σούλι μέχρι τη Μονεμβάσια για να συλλέξει στοιχεία και τελικά να προχωρήσει στη συγγραφή του επικού κόμικς. Την εικονογράφησή του δημιούργησε με δεξιοτεχνικές γραμμές ο Αργεντινός κομίστας Ale Aragon, που ζωντανεύει στο χαρτί τα πρόσωπα και το εικαστικό περιβάλλον όπου αναπτύσσεται το «στόρι», αφού ο δημιουργός «πειράζει» με τον τρόπο του τα γεγονότα.

  «Sons Of Chaos» από τον Κρις Τζέιμς

Ο Κρις Τζέιμς, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός, θα βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο, ως special guest, στο AthensCon, στο Tάε Κβον Ντο, για να μιλήσει και να παρουσιάσει την έκδοση, όπως κάνει έτσι κι αλλιώς αυτό το διάστημα σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, από τη γενέτειρά του, το Λος Αντζελες, μέχρι την Ιαπωνία.

Στην Ελλάδα έρχεται μετά από στάσεις της περιοδείας του στο Παρίσι, το Αμστερνταμ, την Πράγα και τη Βιέννη. «Πρόκειται για μια φανταστική ιστορία, βασισμένη σε πολλά πραγματικά γεγονότα. Πρόθεσή μου είναι το βιβλίο να παρουσιάσει στον κόσμο έναν πόλεμο για τον οποίο οι περισσότεροι ελάχιστα γνωρίζουν και να κεντρίσει το ενδιαφέρον για πλατύτερη ενημέρωση γύρω από αυτό το τόσο κοντινό τελικά παρελθόν μας», λέει ο ίδιος.

«Επιβαλλόταν σχολαστική ενασχόληση και έρευνα για να μπορέσεις να διηγηθείς αυτά τα γεγονότα με τρόπο που να διεγείρεις την περιέργεια ενός μη Ελληνα αναγνώστη και, παράλληλα, να τιμήσεις όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους τότε ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα να έχουμε σταθερότητα και να διαθέτουμε ανέσεις».

Το μεγαλόσχημο βιβλίο (192 σελίδες) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IDW & Penguin Random House και έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές στο εξωτερικό. Μέσα από ένα παιχνίδι μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας «με κεντρικό ήρωα τον Μάρκο Μπότσαρη και την πολυκύμαντη σχέση του με τον Αλή Πασά, η ιστορία αγγίζει “στιγμές” μεγάλες και τόπους ιερούς, όπως το Σούλι, το Μεσολόγγι, το Χάνι της Γραβιάς.

Οι σελίδες του βιβλίου ακολουθούν τον νεαρό Μάρκο, γιο του Σουλιώτη αρχηγού Κίτσου Μπότσαρη, στην προσωπική του ζωή, στην πορεία του από την αιχμαλωσία στην απελευθέρωση και σε αληθινά ή πλασματικά γεγονότα που καθόρισαν την προσωπικότητά του και τον έκαναν ήρωα.

Καταγράφουν την τόλμη, τη γενναιότητα και την παλικαριά που τον έχρισαν ηγέτη –στην ουσία, ο χαρακτήρας επιθυμεί να απεικονίσει τις θρυλικές μορφές του 1821– σε μια επανάσταση η οποία κλόνισε και έσπασε τα θεμέλια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία του δυτικού κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα» σημειώνουν οι διοργανωτές της παρουσίασης, της πρώτης που γίνεται στην Ελλάδα.

Η Επανάσταση του 1821 εμπνέει και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λοιπόν. Κι ενώ η χώρα μας έχει μπει σε τροχιά προετοιμασίας για τους εορτασμούς των διακοσίων χρόνων της Επανάστασης, με επιτροπές, υπουργεία, φορείς να εμπλέκονται στις εκδηλώσεις που θα δούμε και θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον, «Οι γιοι του χάους» λένε την Ιστορία με τον δικό τους τρόπο, εκείνον που μόνο τα κόμικς είναι σε θέση να μεταχειριστούν.